AUTOHÄLYTTIMEN ASENNUSHINTA ON HYVÄ TIETÄÄ, KUN VARKAUDET LISÄÄNTYVÄT

Autovarkaudet lisääntyvät jatkuvasti myös Suomessa, joten auton suojaamisesta varkaiden varalta on tullut entistä tärkeämpää. Vaikka autosi viettäisikin yönsä lukitussa autotallissa tai vartioidussa parkkihallissa, ei se vielä takaa, etteikö autosi saattaisi lähteä vorojen matkaan. Etenkin kalliimman hintaluokan autoissa autohälyttimen asennushinta on häviävän pieni kustannuserä, mutta se saattaa säästää sinut monelta harmilta. Kannattaakin harkita jo autoa ostettaessa, onko tarpeen hankkia myös lisäturvaa auton oman lukituksen lisäksi. Tekniikan kehittyessä kehittyvät valitettavasti myös rikollisten taidot, ja saattaakin olla vain muutaman sekunnin kysymys, kun autosi katoaa näkyvistä, vaikka se olisikin ollut asianmukaisesti lukittuna. Autohälyttimen asennushinta maksaakin itse itseään takaisin, koska useat vakuutusyhtiöt antavat alennusta vakuutusmaksuista tai pienentävät omavastuuta vahinkotilanteessa, mikäli autossa on asennettuna hyväksytty hälytysjärjestelmä. Vaikka Suomessa olemmekin vielä kaukana esimerkiksi etelä-Euroopan varkaustilastoista, ei omaisuuttaan voi koskaan suojata liikaa.

r1

Hanki hyväksytty hälytin valtuutetulta asennusliikkeeltä

Auton turvajärjestelmät on tärkeää hankkia ammattitaitoiselta myyjäliikkeeltä, joista saa myös asianmukaisen asennuksen. Valtuutetut jälleenmyyjät ovat saaneet koulutuksen juuri kyseisen merkin ominaisuuksiin ja oikeaan asennustapaan, näin voit olla varma, että hälytin toimii niin kuin sen pitää ja suojaa autoasi pitkäkyntisiltä. Autohälyttimen asennushinta vaihtelee yleensä auton merkistä ja mallista riippuen, siksi kannattaakin tutustua eri merkkisiin laitteisiin ja pyytää tarjouksia useammasta paikasta vertailtavaksi. Kannattaa myös huomioida, että mahdolliset vakuutusmaksujen alennukset ja muut edut saa vain, jos hälytysjärjestelmän on asentanut hyväksytty ammattiliike. Nykyiset, paljon elektroniikkaa sisältävät autot, tarvitsevat asiansa osaavat asentajat useimpiin huolto- ja asennustehtäviin, tee-se-itse miehet saattavat helposti aiheuttaa huomattavasti suuremmat vahingot, kuin mitä huolto ammattiliikkeessä olisi maksanut. Autohälyttimen asennushinta on pieni osa auton kokonaishinnasta, mutta saattaa säästää sinulle sen hinnan monikertaisesti yhdenkin estetyn autovarkaustapauksen muodossa, aiheutuuhan auton varastamisesta huomattava määrä ylimääräistä huolta ja vaivaa tapausta selvitettäessä.

rr4
r2

Uusi teknologia, jota useimmat nykyautot käyttävät, mahdollistaa kaksisuuntaisen kommunikoinnin auton kanssa. Älykäs hälytysjärjestelmä lähettää jopa tekstiviestin omistajan puhelimeen hälytyksen sattuessa. Saat hälytyksen esimerkiksi, jos auton ikkuna rikotaan, ovi, takaluukku tai konepelti avataan tai jos auton sytytysvirta ohikytketään. Autohälyttimen asennushinta riippuu auton merkistä, mallista ja iästä. Tarjolla on erilaisia hälytysjärjestelmiä sekä analogisella että digitaalisella sähköjärjestelmällä varustettuihin autoihin, viimeisimpänä tulokkaana niin kutsuttu CAN-sarja, joka on tarkoitettu digitaalisella sähköjärjestelmällä varustettuihin autoihin. CAN eli Controller Area Network -sarjan hälyttimiä voi käyttää joko kauko-ohjatulla keskuslukituksella tai ilman sitä. Nämä hälyttimet räätälöivät itse itsensä auton järjestelmään. Asennus tapahtuu tietokoneella internetin kautta. Tietokoneelle ladataan hälytinohjelma, jonka jälkeen automallikohtainen ohjelmapäivitys ladataan hälyttimen keskusyksikköön. Asetukset tapahtuvat automaattisesti ja samalla auton tunnistimet rekisteröityvät keskusyksikköön.

Minkä autohälyttimen hankin?

Kun halutaan turvata arvokas omaisuus, kuten auto, kannattaa kiinnittää huomiota hälytysjärjestelmän laatuun. Väärässä paikassa säästäminen saattaa myöhemmin kostautua moninkertaisena vahinkona. Suomessa yleisimmin myydyt merkit ovat Defa ja Cobra, joista molemmista löytyvät laadukkaat hälyttimet kaikkiin tarpeisiin. Autohälyttimen asennushinta määräytyy auton iän, merkin ja mallin mukaan, mutta erittäin karkeasti voi arvioida sen olevan suunnilleen 500 euron luokkaa. Kyseessä on siis melko pieni kustannus auton kokonaishintaan nähden. Saatavilla on nykyisin myös auton paikantamisen mahdollistavia järjestelmiä varsinaisen autoon kohdistuvan hälytyksen lisäksi. Autovarkaustilanteessa jokainen minuutti on kallis ja mitä nopeammin auton sijaintipaikka saadaan selville, sitä nopeammin auto saadaan palautettua oikealle omistajalleen. Kyseinen paikannusjärjestelmä toimii koko Euroopassa, joten auto on mahdollista löytää, vaikka se olisi ehditty saada jo Suomen rajojen ulkopuolelle. Meille useimmille auto on suuri ja kallis hankinta, joten siitä halutaan pitää myös hyvä huoli. Laadukas hälytysjärjestelmä vähentää osaltaan omistajan murheita autovarkauksien jatkuvasti lisääntyessä.

tt1